POLYPPER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polypper, eller ”adenoide vegetationer” på latin, er blødt væv, der sidder i næsesvælget.
 
Der er mange hvide blodlegemer i vævet, ligesom der er mange hvide blodlegemer i halsmandlerne, tungebasis og slimhinden i tarmene. Der er i øvrigt allermest af denne slags væv i tarmsystemet. Snavs, bakterier og virus, der kommer ind i mund og næse, vil blive præsenteret for kroppens immunsystem af disse væv, der supplerer hinanden.
 
Hos børn vil polypvævet ofte blive hævet på grund af mange forkølelser. Hos nogle børn bliver det så hævet, at det lukker af bagtil i næsehulen. Børnene lyder konstant forkølede og er snottede hele tiden. De trækker vejret gennem munden og kan have besværet søvn.
 
Polypvævet kan også lukke for det eustachiske rør, der går mellem næsesvælget og mellemøret og sørger for, at der kommer luft i mellemøret. Aflukning vil medføre undertryk i mellemøret og i løbet af få dage væske i mellemøret. Der kan evt. opstå akut mellemørebetndelse.
 
Størrelsen af vævet aftager efter 8- til 10-årsalderen, hvor hyppigheden af forkølelser også aftager.
 
Hvis der er tegn på forstørret polypvæv, kan Ørenæsehalslægen foretage en ambulant operation i fuld bedøvelse, hvor vævet fjernes gennem munden. Operationen varer ca. 15 minutter. Den eneste og ganske sjældne komplikation til operationen er blødning umiddelbart efter indgrebet. Det kan håndteres inden hjemsendelse. Efter operationen vil barnet have ondt i halsen og vil derfor trænge til smertestillende medicin som f.eks. panodil stikpiller eller mikstur med dosering efter barnets vægt. Samme døgn som operationen bør barnet have blød og kølig kost, gerne is! Der kan komme lidt feber til omkring 38.5° første døgn. Barnet vil typisk være frisk 1-2 dage efter operationen. Ofte vil barnet have ”åbent snøvl” samt tilbøjelighed til at få mad og drikke ”galt i næsen” i 1 til 2 uger efter operationen, fordi der pludselig er blevet så god plads! Svælg- og ganemuskulaturen vender sig hurtigt til de nye og bedre forhold.
 
Der er ikke set negativ påvirkning af immunsystemet hos folk, der har fået fjernet polypvæv i næsesvælget. Tværtimod bliver de fleste mennesker mindre syge, når der har været betydende gener inden en operation