KLUMPFORNEMMELSE I HALS, FORNEMMELSE AF SLIM I HALS

 

FØRST LIDT ANATOMI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegningen foroven er for at give en fornemmelse af, at der mange ting i spil i halsen. Der kunne vises flere illustrationer af bløddelene på halsen heriblandt muskler, skjoldbruskkirtel, spytkirtler og lymfeknuder.
Der er rigtigt mange helt normale ting på og i halsen, som kan hæve ved infektioner.

Jeg ser rigtig mange mennesker, der oplever en fornemmelse af, at der sidder en klump i halsen og irriterer. Man tænker selvfølgelig over det. Bekendte deler gerne deres spændende historier om sygdom med én, så man bliver mere urolig. Dr. Google! Man får en fornemmelse af, at der er for meget slim i halsen, det kan føles tørt, det kan klø, man kan føle stemmen svigter eller indimellem er lidt hæs.

Hvis man ryger, skal man få kigget på sin hals. Hvis man ikke ryger, er der kun ekstremt sjældent kræft i halsen.

Nogle mennesker kan have ”refluks af mavesyre”. Det opleves som sure opstød og/eller trykken bag brystbenet. Nogle kan indimellem have lidt hæshed. Her kan mavesyremedicin hjælpe noget.

Nogen, ofte yngre mennesker, oplever hyppige episoder med ondt i halsen uden feber. Ømheden er tit værst først på dagen. På dansk kaldes det ”svælgkatar”. Så er man ved de gode råd: Strepsil, Zyx, Throat eller andre lindrende pastiller fra apoteket. Varme drikke. Vanddampinhallation flere gange daglig i flere dage.

Allergi i næse og hals; natlig mundånding; irriterende stoffer, der inhaleres kan være andre årsager.

Når man er undersøgt i halsen, er den kigget grundigt igennem for infektioner, hævelser – og kræft! Hvis undersøgelsen er normal, kan man stadig have en fornemmelse af klump, slim, tørhed og anden irritation.

En hel del af de mennesker har haft en øvre luftvejssygdom (forkølelse, influenza, bihulebetændelse) som er overstået, men de har stadig gener. DET ER MUSKELSPÆNDINGER! Det kommer rigtig tit efter forkølelser eller irritationer, sommetider fordi man har tænkt over, hvad det kan være. Derfor, få det undersøgt, så man får ro og kan "give slip". Der er ingen gode behandlinger af gener i halsen på grund af muskelspændinger.. Frustrerende både for patienten, men også for lægen! Det er lidt som med tinnitus – man må lære at leve med det, eller man kan lade være med at bekymre sig. Nogle kan have glæde af trænings- og afspændingsøvelser hos en talepædagog (i Region Sjælland bl.a. CSU og VISP).

Undersøgelsen er helt fredelig, men mange bekymrer sig indtil den er overstået. Så finder man ud af, at det ER fredeligt. En 2 mm. tyk kikkert gennem næsen og ned i svælget. Mange kan slet ikke mærke, at man har kigget efter!
Nys og hoste kan undertvinges meget let. Der er kun uhyre sjældent behhov for lokalbedøvelse i mund og svælg, så heller intet ubehag ved det.

Man er velkommen til en undersøgelse, hvis man føler sig i tvivl.